neděle 8. června 2014

Zámek (a zámeček) č. 3 a 4

Zámeček Na Štěpáně
vzdálenost od bydliště: 3 km

Dnes jsme vyrazili stejným směrem jako minulý týden. Zjistil jsem, že má informace o tom, že Obříství je pro neratovičáky druhým nejbližším zámkem, není tak docela pravdivá. U mostu Na Štěpáně je totiž zámeček, jehož stěna, obrácená k silnici, je celkem nevkusně obložena jakýmisi zateplovacími panely, díky čemuž vypadá jako obyčejný dům. Ale prameny hovoří jinak.

Jedná se o klasicistní zámeček, který si nechal u labského přívozu (tehdy tam ještě nebyl most) postavit pražský stavitel Johann Bělský kolem roku 1860. Častým hostem tu byl i jeho bratr Václev, v té době pražský primátor. Od Bělského koupila zámeček  hraběnka Antonie Thun-Valdštejnová, která zde bydlela. Další majitel, Leopold Thun z Hohensteinu, dal přistavět věž se zvonem. Jeho manželka Karla byla vynikající pianistkou a poslední žačkou Bedřicha Smetany. Hrabě na tomto zámku r. 1898 zemřel.

R. 1916 koupil zámeček od hraběnky Kristiny Thun-Hohensteinové obuvník František Štěpánek. R. 1948 stát rodině Štěpánků zámeček vyvlastnil. Využívala jej  STB a později tu bylo zdravotní středisko. Po pádu komunismu byl zámek v restituci vrácem rodině Štěpánků a v současnosti je veřejnosti nepřístupný.

(Zde uvedené informace jsou převzaty ze stránek obce Obříství a jejich zdrojem je připravovaná kniha RNDr. Aleše Střechy: Města a obce středních Čech.)





Zámek Chlumín
Vzdálenost od bydliště: 7 km

Od zámečku Na Štěpáně jsme se přesunuli přes Obříství (mimochodem v kavárně na náměstí mají výborný štrůdl s mákem a švestkami) do obce Chlumín. I zdejší zámek je v neutěšeném stavu, takže jsme kolem něj přejeli a dojeli jsme na druhý konec vesnice, a museli jsme se podívat do mapy, abychom jej nakonec identifikovali.

Zámek postavili na místě původní gotické tvrze Kyšperští z Vřesovic kolem roku 1560 v renesančním stylu. Často pak měnil majitele.  Na přelomu 17. a 18. století patřil Údrčským z Údrče, kteří jej přestavěli v barokním stylu. Další úpravy v rokokovém stylu byly prováděny v 18. století. Byl také propojen dřevěným mosten s nedalekým farním kostelem sv. Maří Magdalény. Chotkové tu v roce 1802 zřídili školu, která fungovala celé 19. století. Za komunismu zámek chátral, v 80. letech 20. století byl opraven. Dnes je údajně využíván Umělecko průmyslovým muzeem v Praze jako depozitář, nicméně na první pohled je patrné, že toto "využívání" jaksi nezahrnuje údržbu, takže budova dál vesele chátrá.


 pohled od kostela sv. Maří Magdalény k zámku


pohled od zámku ke kostelu sv Maří Magdalény

Žádné komentáře: