neděle 1. června 2014

Zámky kolem nás

Kolem nás je spousta zámků.
 Nemám na mysli zámky u dveří, dokonce ani nějaké psychologické zámky v našich hlavách. Mám na mysli budovy, takové ty co si stavěli představitelé šlechtického stavu,, aby bylo poznat, že jsou představiteli šlechtického stavu. V Čechách je prý největší hustota zámků na světě. Aspoň jsem to někde slyšel. Tak mě napadlo, že bych mohl zkusit prozkoumat, kolik zámků se nachází v okolí našeho bydliště. Aby to bylo zajímavější a zdravější, spojíme to s pohybem na čerstvém vzduchu. Za okolí našeho bydliště zadefinujeme všechna místa, kam se dokážeme dostat při jednodenním výletu na kole (to znamená, že se musíme ten samý den dostat i zpátky).

Začneme tím, co máme za humny.

Zámek č. 1  - Lobkovice (Neratovice)
vzdálenost od bydliště: 3 km

Minulý týden jsme zavítali na pravidelnou jarní akci neratovického gymnázia, zvanou Majáles. Martin s Vojtou to moderovali, Martin tam měl stánek se soutěží "Ksicht majálesu (fotil dobrovolníky před zeleným plátnem, pak jim vyměnil pozadí, fotku vytiskl, vystavil na nástěnku, a návštěvníci hodnotili nejkvalitnější škleb).

Při té příležitosti jsme si s Hankou odskočili na kole k zámku, což je hned vedle. Na vratech do areálu zámku jsou nějaké cedule o zákazu vstupu na soukromý pozemek a tak, ale když jsme tam strčili hlavu, nějaká paní nám kynula, že máme jít dál, že zámek je přístupný. A opravdu, vchod do zámku byl otevřený, vstup zdarma, paní tam u stolku rozdávala nějaké materiály o Palackém a Lobkovicích, prodávala pohlednice a turistické zámky, a zvala nás, ať se podíváme na stálou expozici o historii zámku, o Palackém (jenž se přiženil do rodiny právníka Jana Měchury, která zámek v letech 1829-1897 vlastnila) a v dalších místnostech pak na výstavu obrázků, a ještě expozici o místním rodákovi, diplomatu a příteli T.G.Masaryka, Miloslavu Plesingerovi-Božinovovi, který mj. jako velvyslanec v Nizozemsku vyjednal smlouvu o věčném pronájmu kaple v Naardenu, kde je pochován J.A.Komenský.

Zámek vlastnil od počátku rod Lobkowiczů; jeho nejstarší dochovaná část (věž) pochází z 15. století. Za třicetileté války bylo zničeno vše kromě věže, kolem níž nechal Ferdinand August Lobkowicz r. 1679 přistavět zámek v barokním stylu. Po roce 1948 zámek zchátral. Sloužil jako depozitář Národního technického muzea a později Filozofické fakulty UK. Pokusy o rekonstrukci byly spíše symbolické, stavu zámku určitě neprospívá, že se nachází v záplavové oblasti. Po pádu komunismu dostává zámek zpátky rod Lobkowiczů, konkrétně jeho současný majitel Alexandr de Ridder - Lobkowicz. Momentálně jsou zrekonstruovány čtyři místnosti, které jsou přístupné veřejnosti, a bohužel se asi nedá očekávat, že by se někdy podařilo ho zrekonstruovat celý. To je investice, která se nemá šanci vrátit, a přestože majitelům nechybí nadšení, peníze jin chybí zcela jistě. Takže rada všem, kdo se tam chtějí podívat: pospěšte si, dokud stojí!













Žádné komentáře: