sobota 19. července 2014

Zámky 15 a 16

Dnes bylo krásné počasí. Na koupání. Na cyklistiku ovšem trochu vedro, takže jsme se rozhodli vyrazit hned ráno, a oproti původním plánům na celodenní výlet jsme nakonec zvolili kratší trasu, abychom se vyhnuli tomu nejhoršímu. Naštěstí foukal příjemný větřík, takže se pálící sluníčko dalo přežít (během zpáteční cesty už bylo nějakých 32 stupňů ve stínu). Samozřejmě foukalo proti směru jízdy, jak jinak. Není to nějaký Murphyho zákon? Pokud ne, mám námět na doplnění: pokud fouká vítr a vy jedete na kole, vždycky fouká proti vám. Dlouholetá vlastní zkušenost.

Každopádně dnešní výlet byl mimořádně úspěšný, protože se nám podařil bonus v podobě úspěšného vniknutí do areálu mělnické zemědělské školy a tedy opravy dříve nezdařeného pokusu o návštěvu zámečku Neuberk.

Zámek č. 15 - Neuberk (Mělník)
Vzdálenost od bydliště: 12 km
GPS souřadnice: N 50°21.63380', E 14°29.87917'

Zámeček nechal postavit na počátku 18. století Jan Bedřich Neumann, příslušník německého rodu rytířů z Neubergu. Původně barokní budova prošla v 19. století klasicistní úpravou. Od rodiny Neubergů zámeček po 1. světové válce odkoupilo město Mělník a r. 1921 jej věnovalo tehdejší Státní vyšší škole ovocnicko-vinařské a zahradnické. Roku 1926 byl upraven na žákovský domov a stejnému účelu slouží dodnes. Rozsáhlá zámecká zahrada slouží jako školní statek Vyšší odborné školy zahradnické a Střední zahradnické školy v Mělníku a v zámečku samotném je dnes dívčí internát. Mile nás překvapil dobrý stav budovy i okolního parku, kde je dokonce i jakási naučná stezka.

 V parku je naučná stezka s informačními tabulemi, samozřejmě za evropské peníze.



 Sluneční hodiny mají malou chybku. Kvůli blízkým stromům na ně nesvítí sluníčko, takže nejdou ...




Zámek č. 16: Liběchov
Vzdálenost od bydliště: 19 km
GPS souřadnice: N 50°24.49313', E 14°26.71757'

Zámek vznikl renesanční přestavbou původní gotické vodní tvrze kruhového půdorysu. K ní nechali Pachtové z Rájova 1720-1730 dostavět novou budovu. Stavbu provedl významný český barokní architekt František Maxmilian Kaňka a spolupracoval při tom také se svými přáteli, sochařem Matyášem Bernardem Braunem a malířem Václavem Vavřincem Rainerem. Na počátku 19. století koupil zámek průmyslník Jakub Veith, nechal provést významné klasicistní úpravy a také nové nástěnné malby malíře Josefa Navrátila. Od roku 1963 je zámek ve vlastnictví Národního muzea v Praze, které zde v 70. letech zřídilo expozici umění a řemesel asijských kultur. Bohužel během povodní r. 2002 byl zámek vážně poškozen a dodnes není veřejnosti přístupný. Také kdysi krásný zámecký park je dnes velmi špatně udržovaný. Copak asi soudruzi provedli s penězi z pojistek po povodních?



 Tři sochy ...





 Mřížemi ve vytlučených dveřích jsem prostrčil ruku s foťákem ... nástěnné malby zdá se celkem přežily, ale jinak ani náznak nějakého pokusu o rekonstrukci. Škoda.

Pro zajímavost: tohle je snímek z března 2002, tj. asi 5 měsíců před povodněmi. 
Tehdy byl zámek ještě přístupný.

Žádné komentáře: