čtvrtek 5. května 2016

Zámek č. 29 (Nelahozeves)

Neděle 1.5. byla jedním z prvních letošních dní vhodných k cykloturistice, a zároveň první, kdy jsme byli schopni (přestal mezi námi kolovat virus, 5. díl Čaroděje opustil brány tiskárny atd.).
Čekali jsme, že bude všude hromada turistů. ale dlouhá sobotní noc čarodějnic si zřejmě vybrala svou daň; kromě pár spálenišť po cestě bylo všude jako po vymření :-)

Zámek č. 29: Nelahozeves
Vzdálenost od bydliště: 20 km
GPS: N 50°15.66380', E 14°18.08507'

Nechali jsme si poradit cestu od Map.cz, chvílemi to byla spíš necesta (když volím, že chci trasu pro kolo, tvůrci Map automaticky předpokládají, že mám na mysli horské kolo). Trasa zčásti známou cestou přes Veltrusy, musíme se dostat na druhý břeh Vltavy, což možnosti výběru značně omezuje.
Jedeme přes opuštěný most, kde je zákaz vjezdu, takže bychom správně měli sesednout z kola a tlačit, nebo zvolit o kousem delší trasu přes nový most, ale co oči (policisty) nevidí...

Samotný zámek prý patří mezi nejhezčí renesanční stavby s Čechách. Nechal ho postavit bavorský šlechtic Florián Griesbeck z Griesbachu, tajemník a rádce císaře Ferdinanda 1., po jeho smrti r. 1588 pokračoval ve výstavbě syn Blažej a dokončil ji r. 1614. Rodina se však dostala do finančních potíží a o deset let později vnučka Floriána Griesbecka Veronika prodává zámek  Polyxeně z Lobkowicz. Od té doby je až do r. 1948 v majetku lobkowiczkého rodu. Za komunismu zámek využívala Středočeská galerie, a snad díky tomu nebyl tak zdevastován jako některé jiné. Roku 1993 byl v restituci vrácen rodině Lobkowiczů a brzy poté byl otevřen pro veřejnost.

Samozřejmě nejznámější postavou, spjatou s Nelahozevsí (a částečně i s místním zámkem), byl Antonín Dvořák, který se tu 8. září 1841 narodil. Otec František byl v Nelahozevsi řezníkem, matka Anna Zdeňková z Uhů byla dcerou správce lobkowiczkého panství. Naštěstí se nenaplnily rodičovské plány, podle nichž se měl Antonín stát úspěšným ... řezníkem.

U starého mostu je slalomový kanál, v dálce nový most

Je tu i hezky zrestaurované zdymadlo
Most sám má své lepší dny zjevně za sebou

Na druhé straně je v dálce vidět náš cíl - zámek v Nelahozevsi

Poslední úsek je dost do kopečka, ale ten pohled za to stojí...


Ke vstupní bráně vede kamenný most

Čtvercové nádvoří je rovněž hezky zrestaurováno


Jakpak je asi hluboká místní studna?
Zdá se, že docela dost, a navíc je funkční, dole se blýská odraz hladiny a od ní až nahoru vedou trubky od čerpadla.

Žádné komentáře: