neděle 5. června 2022

Zámek č. 54 (Benátky nad Jizerou)

 Vzdálenost od domova: 29 km

GPS: N 50°17.45453', E 14°49.35502'

Na zámku v Benátkách nad Jizerou jsme již kdysi byli s dětmi, protože je tu muzeum hraček. Dnes jsme se sem odvážili na kole. Je to jen 29 kilometrů, ale bylo dost teplo a po cestě je pár nepříjemných stoupání, ve kterých člověk začíná přemýšlet o elektrokolu. Nakonec to nejvíc odnesl můj mobil, viz komentář u fotek níže.

Zámek sám má zajímavou minulost. Na jeho místě stál původně klášter, který založil r. 1349  Jan V. z Dražic, synovec pražského biskupa. O sto let později ale klášter přestal být udržován, zchátral a byl nahrazen pevností. Důvodem, proč přestal být udržován, byla pohnutá historie jeho tehdejšího majitele, Aleše Škopka z Dubé. Jeho hrad v nedalekých Dražicích, kde měl sídlo, byl r. 1420 vypálen husity, protože majitel byl katolík. Škopek tedy nelenil a o rok později přestoupil ke kališníkům. Roku 1424 bylo jeho sídlo vypáleno znovu, tentokráte katolíky. Není divu, že rod Škopků přestal mít motivaci podporovat jakoukoli církev... Od té doby se také v Dražicích nevyrábějí škopky, ale bojlery :-))

Pevnost, kterou na místě kláštera postavili pánové z Donína, nechal kolem roku 1525 Bedřich z Donína přestavět na zámek. Zámek pak, jak to tehdy bývalo, mnohokrát změnil majitele a byl několikrát přestavěn. Důležitější než osoby majitelů byly však jiné významné osobnosti, které tu pobývaly, nebo byly se zámkem nějak svázány. V letech 1599-1600 tu pobýval hvězdář Tycho de Brahe. V první polovině 18. století ve zdejší zámecké kapele začínali svou kariéru světově významní hudebníci a skladatelé bratři Bendové. V letech 1844–1848 na zámku působil jako učitel hudby mladý Bedřich Smetana.

Od roku 1920 patří zámek městu Benátky, které jej odkoupilo od rodu Kinských. Zámek byl využíván jako sídlo městské správy (část areálu je takto využita dodnes), od r. 1955 je tu muzeum s pamětními síněmi slavných osobností, které zde pobývaly. Přízemí zámku je dnes pronajato soukromé firmě, která tu provozuje muzeum hraček.

Okolí zámku je obklopeno stromy, takže vyfotit celý areál zblízka je nemožné. Nejvýraznější součástí, dobře viditelnou i zblízka, je kostel Narození Panny Marie, pravděpodobně pozůstatek původního kláštera.

Zámecké nádvoří je hezky zachovalé, včetně renesanční sgrafitové výzdoby.

Průchod na nádvoří, nahoře pamětní deska B.Smetany


Na cestě zpátky jsem se zastavil, že si vyfotím zámek z dálky, protože je to jediná možnost, jak ho zachytit nezakrytý stromy (hezký pohled je i z druhé strany od dálnice). Udělal jsem dva snímky a pak se mobil odporoučel. Kombinace pražícího sluníčka a spuštěné navigace z Mapy.cz byla na něj moc, chudák se přehřál. Doma jsem pak zjistil, že ty dva poslední snímky se před vypnutím neuložily správně. Fotografická aplikace se je sice pokusila obnovit, ale podařilo se to pouze ve velmi malém rozlišení. Nic lepšího se z toho vydolovat nedalo. Tak třeba někdy příště...




Žádné komentáře: