sobota 20. července 2024

Zámek č. 85 (Statenice)

 Potřeboval jsem vyzkoušet novou odpruženou sedlovku, kterou jsem si minulý týden pořídil, protože neutěšený stav některých středočeských komunikací (včetně cyklostezek) se přestával snášet s mými zády. Dnes jsme to plnohodnotně otestovali na cestě do Statenic přes Bohnice, Troju a Lysolaje (a zpět jinou cestou přes Říčany a přívoz do Klecánek). Cyklostezka vedoucí Čimickým hájem je neuvěřitelně hrbolatá, takže tam vždycky dostávala moje záda zabrat. Dnes jsem byl sice vytřesený jak z masážního přístroje (bezplatný bonus), ale záda v pohodě.

Vybraný zámek patří do kategorie podobné jako většina těch posledních: pomalu se rozpadající ruina. Snad se ještě někdy podaří narazit i na pěkný a veřejnosti přístupný zámek. Naděje umírá poslední.


Zámek č. 85: Statenice
Vzdálenost od domova: 30 km (Mapy.cz volí delší cestu přes Troju, nikoli přes Klecany a přívozem).
Skutečně ujetá vzdálenost: 55 km (zpět kratší cesta přívozem)
GPS: N 50°8.55773', E 14°19.05060'

Zámek tradičně vznikl na místě bývalé středověké tvrze. Ta byla vypálena za třicetileté války (tj. v době pobělohorské). Se stavbou v barokním stylu začali kolem roku 1660 potomci katolíka Fridricha z Talmberka, který zdejší panství získal za věrné služby (katoličtí soudruzi tehdy dostávali majetky zabavené protestantským soudruhům). Ještě nedostavěný zámek se r. 1665 stal dočasně majetkem církve. Majitelé se pak měnili, za zmínku stojí hrabě Rudolf Špork. Po 2. světové válce připadl zemědělskému podniku, opět velmi častý osud zámků po nástupu komunismu. Včetně nezbytných důsledků. Po roce 1990 byl ve zuboženém stavu prodán italským majitelům. Tedy podobně jako nedaleký zámek v Sedlci, který také vlastní Italové. Vlastníci jsou ale různé firmy s různými jednateli, takže možná konkurenční mafiánský klan (?). Jeden padre vlastní zámek v Česku, tak ho musí mít i druhý padre... Možná přišli na to, že rozpadající se zámek je dobrá pračka na špinavé peníze...

Cestou zpátky jsme si aspoň spravili chuť obědem v Únětickém pivovaru :-)






Žádné komentáře: