neděle 28. července 2024

Zámek č. 86 (Hospozín)

Dnes jsme podnikli na nějakou dobu poslední výlet. Počasí skoro dobré - nebylo příliš dusno a nepršelo. Aby to nebylo úplně dokonalé, vál docela silný vítr. Samozřejmě jako obvykle větší část cesty proti nám. Na rovné silnici, kde normálně jezdíme 20-25 km/h, jsem funěl sotva 14. Podle mapy to chvíli vypadalo, že se cíl spíše vzdaluje, než přibližuje, ale nakonec se podařilo a viděli jsme další z nepřehledné sbírky těch smutných příběhů. Podle průvodního textu na Mapách.cz to vypadalo, že zámek by měl být nepřístupný a sloužit k bytovým účelům. Ta první část se ukázala pravdivá, druhá byla možná poněkud staršího data, momentálně tam ubytováni maximálně hlodavci, lidi těžko. A obávám se, že není jisté, jestli ještě někdy budou.

Zámek č. 86: Hospozín
Vzdálenost od domova podle mapy: 32 km
Skutečně najetá vzdálenost tam a zpět: 67 km
GPS: N 50°18.38222', E 14°10.36362'

Zámek v současné podobě pochází z roku 1836, kdy ho majitelé z rodu Kinských nechali postavit na místě původně barokního zámku ze 17. století (který zase stál na místě ještě starší tvrze). Zdejší panství patřilo Kinským od roku 1764 až do roku 1924. Z původního zámku byly pro stavbu nové budovy využity jen některé části. Budova pak sloužila spíše jako sídlo správy místního statku. Po 2. světové válce se pak celkem logicky dostala do vlastnictví zdejšího Státního statku. Jak jsem uvedl na začátku, teoreticky by dnes měla být v soukromých rukou a sloužit k bydlení, ale podle toho, co jsme dnes viděli, zjevně neslouží. V katastru je vedena jako rodinný dům se dvěma spoluvlastníky-fyzickými osobami (dvě dámy, které obě bydlí v Praze, do Hospozína se možná někdy přijedou podívat, možná ani to ne, ale posekat trávu kolem domu už je očividně nad jejich síly).





Na zpáteční cestě jsme se zastavili na oběd ve Velvarech. Pěkné městečko se spoustou historických budov, ale chcípl tady pes. S velkým úsilím jsme našli asi jedinou fungující restauraci a pak jsme si na náměstí dali kafe v jedné skoro prázdné cukrárně. Přitom jsme v uličkách městečka viděli několik zřejmě donedávna fungujících restaurací, které možná nepřežily covid...


Žádné komentáře: