sobota 13. července 2024

Zámek č. 84 (Zvoleněves)

Poslední dny je počasí jako na houpačce, chvíli paří slunce , chvíli je zataženo a fouká vítr, občas zabouří a strhne se liják. V pátek jsem v Mělníku zažil i kroupovou - nikoli polévku, ale průtrž, během chvilky byla silnice pokrytá deseticentimetrovou vrstvou ledu, na střeše auta to bubnovalo tak, že jsem se bál, aby něco neprolétlo skrz. Proto jsme byli trochu nervózní, když jsme se dnes vydali opět kus za Kralupy, ale tentokrát jsme měli štěstí, nebylo ani přehnané vedro, ani kroupy, dokonce ani voda. Vybral jsem další ze zámků v rozumné dojezdové vzdálenosti, bohužel do 30 km už prakticky žádné rozumné zámky nejsou. Pár jich ještě zbývá, ale když pominu ty pražské, kam se nám moc nechce, tak jsou vesměs buď zdálky oplocené a nepřístupné, nebo napůl rozpadlé, případně obojí. Což byl dnešní případ.

Zámek č. 84: Zvoleněves
Vzdálenost od domova podle mapy: 30 km
Skutečně najetá vzdálenost tam a zpět: 62 km

GPS: N 50°13.77170', E 14°11.08172'

Historie zámku sahá do středověku, kdy tu byla tvrz. Již v 17. století tam přestala bydlet šlechta a tvrz plnila roli správní budovy. Za tímto účelem byla na počátku 18. století byla barokně přestavěna, a pak znovu na konci 18. století v duchu klasicismu. Budova spolu s místním velkostatkem měla postupně řadu významných majitelů, posledním šlechtickým vlastníkem byl císař František Josef I., kterému spolu s velkostatkem patřila až do roku 1918. Po 2. světové válce tu bylo sídlo státního statku, a tedy došlo zákonitě k naprosté devastaci.

Když jsme se sem chystali, neměli jsme velká očekávání, i když satelitní fotka na Mapách.cz vypadala docela nadějně. Ale další dostupné informace shodně říkaly, že je to hodně zanedbané. A skutečně, zámek je prakticky těsně před samovolným rozpadnutím, jen z nějakého důvodu někdo asi docela nedávno udělal novou střechu (nejspíš dotace, jak jinak). Nicméně šlo o zbytečně vyhozené peníze, jak dokládá fotodokumentace.

Hned vedle zámku je kostel, který je trochu lépe opraven, ale taky jen částečně. Podařilo se mi oblézt po zídce zamčenou branku (kdo zamyká branku ke kostelu, zvlášť, když je u něj i hřbitov??), abych si udělal fotku zámku od výše položeného kostela, a místa, kam není ze silnice vidět, vypadají podobně jako ten zámek. A to církve rozhodně nemohou tvrdit, že nemají prostředky na opravy, nicméně zjevně jsou podobnou černou dírou na peníze, jako státní správa.

Ale jedno pozitivní zjištění si z výletu odnášíme: po cestě kousíček za Kralupami v obci Olovnice mají docela pěkný zoopark.




A ještě výstřižek satelitního snímku ze serveru Mapy.cz - shora to vypadá docela hezky, ne?



Žádné komentáře: