sobota 3. června 2023

Zámky č. 60 a 61 (Velké Všelisy a Stránka)

Dnes jsme měli v plánu navštívit zámek Stránka a při té příležitosti se podívat na nedaleký větrný mlýn, který jsme při návštěvě Lobče minuli. Náhoda a navigace v Mapách.cz tomu chtěly, že jsme při tom navštívili neplánovaně ještě zámek Velké Všelisy. Protože vlastně hlavním cílem byl ten větrný mlýn, nejdříve jeden "nezámecký" obrázek.

Větrný mlýn stojí u obce Vrátno od roku 1870. Po roce 1989 už to prý byla jen ruina, pak jej někdo koupil a předělal na hotel, ale hodně necitlivě. Současný majitel jej zrekonstruoval do původní podoby. Vypadá hezky, akorát majitele úplně nechápu. Pozemek kolem je oplocen, brána uzamčená, všude cedule, že se jedná o soukromý pozemek, na který je zákaz vstupu. Pochopil bych, kdyby tam majitel bydlel, nebo tam pořádal soukromé mejdany, ale ani to není ten případ. Prostě to zrekonstuoval, oplotil a nikoho tam nepustí. Škoda.

Zámek č. 60 (Velké Všelisy)
Vzdálenost od domova: 27 km
GPS: N 50°22.78492', E 14°44.66097'

V Mapách.cz jsem si zadal jako cíl výše zmíněný větrný mlýn. Trasa vedla přes obec Velké Všelisy, kde jsme náhodou zastavili, abychom se napili a já zkontroloval mapu (na prudkém sluníčku toho za jízdy  moc nevidím). Koukám do mapy a vidím, že asi 100 metrů od nás je vyznačen zámek. Skutečně za nejbližší zatáčkou byl.
Zámek byl postaven v klasicistním stylu v první polovině 19. století na místě středověké tvrze. Za minulého režimu tu byly kanceláře jednotného zemědělského družstva. To sice provedlo některé dost šílené úpravy, ale jinak se o zámek celkem staralo, a když pak v restituci byl zámek předán do rukou soukromému majiteli, byl prý ve slušném stavu. Nový majitel se však o areál vůbec nestará a nechává ho pustnout, což se docela úspěšně daří. Ještě pár let a bude po něm...






Památka po zemědělském družstvu: vstupní dveře ve stylu socialistického realismu :-)

Zámek č. 61 (Stránka)
Vzdálenost od domova: 30 km
GPS: N 50°25.24177', E 14°39.56537'

Původně barokní zámek byl postaven ve druhé polovině 17. století, neví se přesně kdy. Pokud to bylo před Bílou horou, postavil ho Václav Berka z Dubé. Pokud po ní, postavil ho Albrecht z Valdštejna.  Jak si šlechtické rody mezi sebou přeprodávaly zdejší velkostatek, tak měnil majitele i zámek, který většinu času sloužil právě jako sídlo správy velkostatku. Bylo tomu tak i za komunismu. Následně získal zámek v restituci řád Augustiniánů, který jej nechal chátrat, až ho odkoupila obec Stránka a nabízí zde byty k pronájmu. Můžeme dosvědčit, že před zámkem na židličce seděl děda, který vypadal, že tam bydlí.

Zámek z dálky při příjezdu do obce Stránka.



Po mlýnu a dvou zámcích jsme se museli posilnit, zajeli jsme do blízkého Mšena, kde už to trochu známe. Kromě Vietnamce je tu ještě na náměstí restaurace Zlatý lev. Z nostalgie jsme to zkusili (pro mě byl odmalička Zlatý lev synonymem luxusu, býval to nejlepší hotel v Liberci) a nebylo to špatné. A pak ještě nezbytné kafe v oblíbené cukrárně naproti.
A ještě jeden zážitek z cesty: když jsme se blížili od Stránky ke Mšenu, proti nám jela spousta nádherných veteránů. První byl červený Triumph, býval bych se vsadil, že je z nedaleké Lobče, kde jsme na nádvoří viděli několik podobných kousků. Ale když už jsme potkali snad padesátého veterána, usoudili jsme, že to asi nebude všechno z Lobče, tolik by se jich tam ani nevešlo. Hledal jsem, kde v okolí je nějaký sraz veteránů. V Lobči bude až za týden. Nakonec jsem vyhodnotil, že se asi jednalo o Mělnickou Veteran Rallye, která měla probíhat dnes ve dvou etapách v celkové délce 71 km. Trasu jsem nikde neobjevil, ale vzdálenost by odpovídala... 


Žádné komentáře: