sobota 26. srpna 2023

Zámek č. 70 (Stránov)

Pomalu, ale jistě se při svých cyklotoulkách blížíme na dostřel Mladé Boleslavi. Dnes jsme navštívili Jizerní Vtelno s pohádkovým zámkem Stránov (skutečně se tu točilo několik filmových pohádek). Dnes ráno pršelo a různé předpovědní aplikace předpovídaly konec deště v různou dobu. Začátek cesty jsme tedy pečlivě naplánovali takto: budeme se dívat z okna, a až přestane pršet, vyrazíme. Stalo se těsně po deváté, a cesta tam byla příjemná, protože po dešti nebylo takové dusno. Jízda po mokré silnici ovšem má také svá negativa, byli jsme trošku zastříkaní od bláta. Cestou zpátky sice už začínalo opět pražit sluníčko, ale bylo to ještě snesitelné. Navíc nám cestu zpestřily spousty autoveteránů, které větší část zpáteční trasy jezdily proti nám. Už se nám to v téhle oblasti stalo poněkolikáté, skoro jako by se tu každý týden konaly nějaké závody veteránů. A ještě jeden trochu méně pozitivní zážitek: jeli jsme kolem zámku v Byšicích (náš zámek č. 13 z července 2014). A ten vypadá, že má dost, deset let na něj zjevně nikdo nesáhl, a jestli to takhle půjde dál, brzy už nebude na co sáhnout. Tím více je třeba si cenit těch případů, kdy se záchrana daří a majitel se o památku stará. Jako právě náš dnešní cíl.

Zámek č. 70: Stránov (Jizerní Vtelno)

GPS: N 50°22.35610', E 14°51.35712'

Vzdálenost od domova: 34,5 km 

Skutečně ujetá vzdálenost: 70 km

Informace o zámku tentokrát odbudu tím, že níže zveřejňuji informační tabuli, kde jsou základní údaje a také pěkný letecký snímek zámku.

Jen dodám, že už se poněkolikáté potkáváme s památkou, kterou díky restitucím vlastní rodina Šimonkova (viz např. zámek Lobeč a hrad Houska). A i tady je vidět, že se snaží zámek postupně dávat do pořádku, i když to musí být strašlivě náročné, a to nejen finančně. Zvenku je zámek zrekonstruován, uvnitř je část místností rovněž po rekonstrukci a konají se tu i prohlídky (nezúčastnili jsme se). Přístupná je i věž za samostatné vstupné, z níž je pěkný výhled do okolí (tam jsme byli a po cestě jsme díky tomu nahlédli i do některých částí interiéru, jak před, tak po rekonstrukci). A mají tu i kavárnu s příjemnou obsluhou a dobrou kávou.






Pohled z věže

Místnost po rekonstrukci v dolní části věže...

... a místnost nahoře ve věži, která na rekonstrukci teprve čeká



Žádné komentáře: