čtvrtek 28. září 2023

Zámek č. 77 (Horky nad Jizerou)

Díky sv. Václavu byl dnes volný den a tudíž jedna z posledních letošních šancí na cyklovýlet. Volba padla na Horky, asi poslední exemplář v trojúhelníku mezi Mladou Boleslaví, Benátkami nad Labem a Mělníkem, na zámky nevídaně bohatém. Vyráželi jsme ráno kolem deváté a venku bylo devět stupňů, tedy na kolo docela kosa. Což neznamená, že v poledne bylo dvanáct stupňů. Sluníčko svítilo, jako by si chtělo ještě užít, než ustoupí podzimním plískanicím, a odpoledne už bylo pěkné vedro. Ale na to, že je konec září, bylo na kolo nejlepší možné počasí. K zámku jsme dorazili kolem jedenácté, vyrobil jsem fotodokumentaci, pohladili jsme si koťátko, které se k nám u zámku připojilo a dělalo nám celou dobu průvodce, a pak jsme zamířili do Mělnického Vtelna do našeho oblíbeného minipivovaru Neumann na oběd. K našemu překvapení byla restaurace v obležení aut i kol, zahrádka plná, uvnitř posledních pár míst.
Pohled na jídelní lístek vše vysvětlil, konalo se tu Svatováclavské řízkobraní. Na jídeláku byl řízek, řízek, a zase řízek na sto a jeden způsob. Hádejte, co jsme si dali k obědu :-)

Zámek č. 77: Horky nad Jizerou
Vzdálenost od domova: 33 km
Skutečně ujetá vzdálenost: 66 km
GPS: N 50°19.63088', E 14°51.43742'

Zámek vznikl na počátku 16. století rozšířením a přestavbou původní středověké tvrze. Několikrát změnil majitele, mj. i proto, že po bitvě na Bílé Hoře bylo potřeba potrestat protihabsburské povstalce a odměnit sympatizanty. Tak se zámek dostal do rukou Hartmanů z Klarštejna, kteří tu provedli rozsáhlou přestavbu a renesanční zámek dostal dnešní barokní podobu. Vedle zámku (či spíše na kopečku nad ním) postavili také mohutný barokní kostel sv. Mikuláše. Posledním šlechtickým rodem, který zámek vlastnil, byli Nostitz-Rieneckové. Ti za první republiky zbankrotovali a zámek od nich odkoupil ředitel pražské exportní společnosti Josef Hégr. Za komunismu byl samozřejmě vyvlastněn a bylo tu zemědělské učiliště. Jako školní zařízení slouží zámek dodnes, zřizovatelem zdejší střední odborné školy (se širokým zaměřením na gastronomii, cestovní ruch, zemědělství a zahradnictví) je Středočeský kraj, který zámecký areál koupil od potomků Josefa Hégra v roce 2009.




Pohled shora od kostela sv. Mikuláše


Pohled na zámek i kostel z koňského parkurového cvičiště, které se společně s fotbalovým hřištěm nachází dole pod zámkem.

A nakonec dokumentace polední obědové nabídky. Sorry, koukám, že jsem přeháněl, není to řízek na sto a jeden způsob, ale jen dvacet sedm a jeden způsob :-)

A tady potvrzení pro ty, kdo zkusili hádat, co jsme si dnes dali k obědu. Ano, uhodli jste!




Žádné komentáře: