sobota 23. září 2023

Zámky č. 74, 75 a 76 (Brocno, Chcebuz, Snědovice)

Dnešní první podzimní den (ano, dnes ráno nastoupil astronomický, tedy skutečný podzim) jsme využili k delšímu výletu se třemi cíli. Počasí téměř ideální (trochu chladněji, než by bylo příjemné, ale raději 17 stupňů, než 30). Vydali jsme se přes Mělník a Liběchov, minuli jsme další v minulosti navštívený zámeček Slavín v Tupadlech, navštívili jsme dvě zříceniny a nakonec i jeden pěkný, byť ne příliš citlivě zrestaurovaný zámek. Cestou zpátky jsme se zastavili ve Štětí na oběd a tamtéž jsme přes most na druhou stranu Labe, abychom se do Mělníka projeli po příjemné cyklostezce, přičemž jsme projeli také těsně kolem mělnické elektrárny.

Zámek č. 74: Brocno
Vzdálenost od domova: 29 km
GPS: N 50°28.50135', E 14°26.43647'

Barokní zámek, postaven na konci 17. století na místě renesanční tvrze. Roku 1933 vyhořel a byl nevhodně obnoven. Po 2. světové válce nějakou dobu sloužil jako bytový dům, ale nezadržitelně chátral. Nedávno ho prý koupil nový majitel (podle registru nemovitostí nějaký pták jménem Jiří Kafka). Jak nám prozradila hovorná sousedka, prý si to majitel pořídil na důchod, aby měl co dělat, a jako hobby si chce zámek postupně opravovat. Zdá se to jako nadlidský úkol, ale držíme palce.





Zámek č. 75: Chcebuz
Vzdálenost od domova: 32,5 km
GPS: N 50°29.05962', E 14°25.41648'

Jen o 3,5 km od Brocna se nachází další zřícenina zámku, tentokráte doslova. Tady už je naděje na záchranu prakticky nulová. Původní renesanční tvrz přestavěl Albrecht Kaplíř v polovině 16. století na renesanční zámek. Za třicetileté války byl zpustošen, později ho obnovili Pachtové v barokním slohu a r. 1729 z něj učinili správní budovu ke zdejším statkům. Po roce 1948 patřil Státnímu statku Snědovice a sloužil jako správní a obytná budova. Kolem roku1970 vyhořel a od té doby chátrá. Po roce 1990 byl v restituci vrácen potomkům původních majitelů. V katastru nemovitostí je veden jako rodinný dům, dokonce má číslo popisné 1, ale rodinný ani dům to už dávno není. Současný majitel (neznámo zda je to onen restituent, nebo to koupil někdo další) podle mne nemá šanci s tím něco udělat, dokonce i zbourání by bylo extrémně drahé a pozemky v této lokalitě nejsou tak lukrativní, aby se to vyplatilo.


V areálu zámku byly i hospodářské budovy, a teď už ani není poznat, které z polorozpadlých částí byly propojené a tvořily zámek, a které jsou pozůstatkem přilehlých hospodářských budov... 

Zámek č. 76: Snědovice
Vzdálenost od domova: 34,5 km (Přes Brocno a Chcebuz 39 km)
Celková ujetá vzdálenost: 77 km
GPS: N 50°30.22890', E 14°23.42978'

Trochu radostnější pohled na závěr (i když opravdu jen trochu). Původně středověká tvrz přestavěná na renesanční statek, který nechal r. 1694 Jan Baltazar Clara přestavět na barokní zámek. Zámek pak měnil majitele, každý si něco přidal a něco ubral, při větší úpravě v 19. století, kdy byl ve vlastnictví rodu Veithů, získal klasicistní podobu. Po 2. světové válce tu byl zřízen ústav sociální péče a tím zůstal až dodnes. V 70. letech 20. století prošel větší rekonstrukcí a podle mého názoru byla tak necitlivá, že dnes už připomíná zámek jen velmi vzdáleně. Ale lepší než zřícenina...






A ještě jeden pohled na panorama Českého středohoří z cesty mezi Brocnem a Chcebuzí

Žádné komentáře: