sobota 16. září 2023

Zámky číslo 72 a 73 (Krnsko, Niměřice)

Dnes jsme absolvovali jeden z dosud nejdelších zámeckých výletů, minuli jsme přitom několik již v minulosti navštívených zámků (Byšice, Stránov, Bezno) a stihli jsme dva nové úlovky, tentokrát bez větších překvapení.

Zámek č. 72: Krnsko
Vzdálenost od domova: 37 km
Skutečná celkově ujetá vzdálenost (včetně zámku č. 73): 76 km
GPS: N 50°22.83380', E 14°51.05165'

Původně renesanční zámek vybudovaný v 16. století na místě původní tvrze. V 18. století barokně přestavěn. Za první republiky tu byl zřízen sirotčinec, ještě za komunismu byl celkem dobře udržován a sloužil jako domov důchodců. Bohužel měl smůlu na nového soukromého majitele. Na rozdíl od některých jiných v blízkém okolí, tady se majitel nestará vůbec o nic, jakoby zapomněl, že ho vlastní. Ze zámecké zahrady je prales, ze zámku se pomalu stává ruina. Hlavně, že na příjezdové cestě jsou vrata s masivním zámkem a nápisem, že se jedná o soukromý pozemek. Na Mapách.cz a na Google mapách jsou obrázky od nějakého Poláka, který to fotil jednak z výšky, asi dronem, a také se nějak vloupal dovnitř a zdokumentoval tristní stav interiérů. Donedávna velmi pěkný zámek je nyní opravdu k pláči. Zvláštní je, že u těch snímků je datum z července tohoto roku, ale kolem zámku není ten prales, který jsme tam viděli my. Ten tam určitě za dva měsíce nevyrostl...

Zámek momentálně vlastní společnost Krnsko Real s.r.o., kterou vlastní nějaký právník společně se dvěma firmami, které obě vlastní...tentýž právník. Celé s.r.o. má dohromady základní vklad 10 000 Kč. Předpokládám, že to ten vykuk koupil proto, aby se levně dostal k celkem lukrativním pozemkům nedaleko Mladé Boleslavi. Zámek nechá spadnout (zbourat ho nemůže, je to kulturní památka), a pak to místo rozprodá na stavební parcely. 





Zámek č. 73: Niměřice
Vzdálenost od domova: 37 km (trochu jinou cestou, oba zámky jsou vzdáleny asi 5 km od sebe)
Skutečná celkově ujetá vzdálenost: 76 km
GPS: N 50°23.82750', E 14°48.48857'

Původně malý empírový zámeček postavený na místě rozpadající se tvrze r. 1832. V polovině 19. století zámek vlastnil Rudolf Thurn-Taxis a setkávala se tu česká inteligence; např. roku  1862 tu pobýval Bedřich Smetana s manželkou. Za komunismu tu byl domov důchodců. Dnes je v soukromém držení (Mgr. Michael Heres, pravděpodobně potomek posledních majitelů před komunistickým znárodněním), je pěkně zrestaurován, ale bohužel není běžně přístupný veřejnosti, alespoň ne obyčejné lůze. Kdo ale zaplatí pár set tisíc, může tu mít svatbu i s přespáním.



Žádné komentáře: